Enneagram

© BP De Fotomaker

Hoe vaak krijgen we niet te horen: “Wees gewoon jezelf”. Dat is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Velen hebben de neiging zichzelf in die mate aan anderen aan te passen, dat “jezelf zijn” eerder een abstract begrip is. Sommigen hebben er geen idee van wat ze nu precies belangrijk vinden, waar ze blij van worden, waar ze naartoe willen met hun leven. Jezelf goed leren kennen is voor mij daarom de basis voor persoonlijke ontwikkeling.

Wie zichzelf beter kent, is meer in balans en wordt gelukkiger, privé en professioneel.

In het begin van elk coachingtraject brengen we jouw persoonlijkheid in kaart met behulp van het Enneagram, een persoonlijkheidsleer die meer dan 3000 jaar oud is. Dit unieke model vertrekt vanuit negen basistypes, maar laat veel ruimte voor het unieke karakter van elke mens. Geen labels kleven of hokjes denken dus.

Daarentegen geeft het je wel de kans om de drijfveren en vaak onbewuste patronen in jezelf en bij anderen te ontdekken. Op die manier herken je de valkuilen waar je telkens opnieuw in trapt en leer je ze te vermijden.

Bovendien zal je bij het verdiepen in het Enneagram opmerken dat elk persoonlijkheidstype zijn sterktes en schaduwkant heeft. Omdat je inzicht krijgt in de drijfveren van elk type, leer je het gedrag van anderen beter begrijpen. Dit maakt dat je met mildheid kan kijken naar de ander, en tegelijk naar jezelf.

Vervolgens zal dit je helpen om tot zelfaanvaarding te komen en in het reine te zijn met je eigen schaduwkant. Jezelf omarmen precies zoals je bent, en jezelf echt graag zien met al jouw verschillende deeltjes, wordt op die manier meer concreet en tastbaar.