Enneagram

© BP De Fotomaker

Hoe vaak krijgen we niet te horen: “Wees gewoon jezelf”. Dat is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Velen hebben de neiging zichzelf in die mate aan anderen aan te passen, dat “jezelf zijn” eerder een abstract begrip is. Sommigen hebben er geen idee van wat ze nu precies belangrijk vinden, waar ze blij van worden, waar ze naartoe willen met hun leven. Jezelf goed leren kennen is voor mij daarom de basis voor persoonlijke ontwikkeling.

Wie zichzelf beter kent, is meer in balans en wordt gelukkiger, privé en professioneel.

In het begin van elk coachingtraject brengen we jouw persoonlijkheid in kaart met behulp van het Enneagram, een persoonlijkheidsleer die meer dan 3000 jaar oud is. Dit unieke model vertrekt vanuit negen basistypes, maar laat veel ruimte voor het unieke karakter van elke mens. Geen labels kleven of hokjes denken dus.

Daarentegen geeft het je wel de kans om de drijfveren en vaak onbewuste patronen in jezelf en bij anderen te ontdekken. Op die manier herken je de valkuilen waar je telkens opnieuw in trapt en leer je ze te vermijden.

Bovendien zal je bij het verdiepen in het Enneagram opmerken dat elk persoonlijkheidstype zijn sterktes en schaduwkant heeft. Omdat je inzicht krijgt in de drijfveren van elk type, leer je het gedrag van anderen beter begrijpen. Dit maakt dat je met mildheid kan kijken naar de ander, en tegelijk naar jezelf.

Vervolgens zal dit je helpen om tot zelfaanvaarding te komen en in het reine te zijn met je eigen schaduwkant. Jezelf omarmen precies zoals je bent, en jezelf echt graag zien met al jouw verschillende deeltjes, wordt op die manier meer concreet en tastbaar.

Zowel in de 1-1 coachingstrajecten als in het online groepstraject ‘Leven vanuit zelfliefde’, starten we met jezelf beter leren kennen met behulp van het Enneagram. Eerst doe je een online test, deze is slechts een indicatie van je Enneagramtype. Gezien de test een momentopname is en er veel verschillende lagen zijn aan het persoonlijkheidsmodel, doe ik ook een diepte-interview. Jouw Enneagramtype kan namelijk gekleurd zijn door je instinct, bovendien zal je je in meerdere types herkennen: je tri-type. Dit is de combinatie van één type uit het buikcentrum, één type uit het hartcentrum en één type uit het hoofdcentrum.

Aan het einde van deze sessie krijg je een suggestie van de 3 types die er het meest uitspringen bij jou, evenals het instinct dat bij jou het meest dominant is. We kijken ook samen naar de sterktes en valkuilen van deze types. 

Het Enneagram is geen diagnostisch model, maar wel een uitstekende tool om aan persoonlijke ontwikkeling te doen.

Met het E-book kan jij vervolgens verder op onderzoek. Soms is je basistype overduidelijk, soms duurt het eventjes om erin te landen, zoals dat heet. Je haalt er uiteraard het meeste uit als je er na dit diepte-interview verder mee aan de slag gaat.

Deze podcasts gaan over je schaduwkanten exploreren en hoe dat helpt om jezelf te zijn:

https://open.spotify.com/episode/5FLHNSqHr42OS9oQcY55Om?si=clbmpuxoTT6gX6QHLtCprw

In deze blog lees je waarom het Enneagram een schat is voor je persoonlijke ontwikkeling.

Zowel in de 1-1 coachingstrajecten als het online groepstraject ‘Leven vanuit zelfliefde’, werken we met het Enneagram. Meer weten? Klik op de knop hieronder.

Privacy Policy